Pupillenvoetbal 01

Pupillenvoetbal (t/m 12 jaar)

Voetballen bij Drachtster Boys? En ben je nog geen 13 jaar? Sinds het seizoen 2017/’18 speelt het gehele amateurvoetbal met aangepaste wedstrijdvormen voor pupillen. De wedstrijdvormen zijn aangepast om zo de betrokkenheid van spelers te verhogen en jongens en meiden in een wedstrijdvorm te laten spelen die beter aansluit bij hun ontwikkelingsfase.

De leeftijdscategorieën

Anders dan enkele jaren geleden -waarbij kinderen twee jaar in een leeftijdscategorie speelden- speelt een kind nu elk jaar in zijn eigen leeftijdscategorie: Onder 6, Onder 7, Onder 8, Onder 9, Onder 10, Onder 11 en Onder 12.

Er wordt daarbij geen onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. Ervaring leert dat op deze leeftijd jongens en meisjes prima samen kunnen spelen en dat de praktische bezwaren te verwaarlozen zijn. Wel heeft elke leeftijdscategorie de partijvorm die erbij past.

De partijvormen

Onder 6 en onder 7

IMG 2917

Onze allerjongsten, van 5 en 6 jaar oud, noemen we 'minipupillen'. De leeftijd waarin voetbal wordt ontdekt, waar op een kluitje wordt gevoetbald en waarin dromerige spelertjes op het veld soms bloemetjes plukken. Dat hoort er allemaal bij en dat mag ook. In lijn van de KNVB biedt vv Drachtster Boys de allerjongste jeugd training aan waarbij de nadruk ligt op het speelse. Partijvorm: vier tegen vier op een veldje van 30 bij 20 meter. De teams doen mee aan een knvb-competitie. Er is geen keeper, er wordt gespeeld met kleine goals en er vallen veel doelpunten.

Meer weten? Bekijk ook deze downloads (via KNVB)

Onder 8, 9 en 10

Pupillenvoetbal 03

De pupillen onder 8, onder 9 en onder 10 spelen 6 tegen 6 wedstrijden op een bijna kwart veld (42,5m x 30m).

De scheidsrechter neemt bij deze leeftijdscategorie voortaan de rol aan van spelbegeleider. Hij of zij beweegt niet in maar langs het veld en geeft de spelers zoveel mogelijk de ruimte het spel zelf te ontdekken. Alleen bij het duidelijk overtreden van de spelregels grijpt de spelbegeleider in en legt deze uit.

Bij de Onder 8 t/m Onder 10 pupillen worden geen uitslagen en standen meer gepubliceerd. Dit is in lijn met de ontwikkeling van de nieuwe wedstrijdvormen waarbij het draait om het vergroten van het spelplezier van pupillen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen uitkomend in Onder 8 en Onder 9 nog niet in staat zijn om weken vooruit te kijken en daarom geen echte interesse hebben in rangen en standen.

Het bijhouden van een competitie en toewerken naar een kampioenschap blijkt vooral van waarde en belang voor trainers, leiders en ouders. Dit kan leiden tot onnodige spanning en druk wat ten koste gaat van het spelplezier van het kind. De KNVB houdt wel de uitslagen bij om teams op het juiste niveau in te delen.

Spelregels 6 tegen 6 (via KNVB)

Pupillenvoetbal 05

Onder 11 en onder 12

De Onder 11 en onder 12 pupillen spelen 8 tegen 8-wedstrijden op een bijna half veld (42,5 x 64m). De wedstrijden worden bij deze leeftijdscategorieën geleid door een pupillenscheidsrechter. Vanaf de Onder 11 leeftijdscategorie publiceert de KNVB ook actief uitslagen en ranglijsten.

Spelregels 8 tegen 8 (via KNVB)