Voet op bal

Drachtster Boys start in seizoen 2021 – 2022 met uniek jeugdvoetbalproject

Drachtster Boys heeft voor de jongste jeugd gekozen voor het project 'Gelijke kansen': trainingen die passen bij de ontwikkeling van ieder kind. Hier leggen we dat uit.

In de wetenschap wordt beschreven waarom het selecteren van jeugdspelers in bepaalde leeftijdscategorieën soms onvoorziene gevolgen kan hebben. Op zich is er niet veel mis met het indelen van voetballers op zijn of haar eigen niveau. De aanwezigheid van leeftijdsgenoten is belangrijk en de indeling moet passen bij de ambities en motivatie van de voetballer. Nu zijn er wel steeds meer aanwijzingen dat er in deze zogenaamde categoriebenadering (het in hokjes stoppen van spelers), meer gevaar schuil gaat dan dat het er in eerste instantie op lijkt. Het is vrijwel onmogelijk om bij spelers in bijvoorbeeld de Jo8 of Jo9 een voorspelling te doen over het latere eindniveau van deze speler. Dit is dan ook de reden dat de KNVB in 2018 is gestart met het project ‘Gelijke Kansen Jeugdvoetbal’ en hier willen wij met Drachtster Boys aan meedoen.

Hoe gaat dit eruit zien bij Drachtster Boys?

In het seizoen 2021 – 2022 zal er met dit project gestart worden bij de Jo7, Jo8 en Jo9 categorie. Dit betekent dat de Jo7 (mini’s) op de woensdagmiddag een uur gemixt traint van 15:45 – 16:45 uur. De Jo8 traint op maandagmiddag van 16:30 – 17:30 uur en op woensdagmiddag van 17:00 – 18:00 uur. En de Jo9 traint op maandagmiddag van 17:00 – 18:00 uur en op vrijdagmiddag van 15:30 – 16:30. De trainingen zullen bestaan uit innovatieve en kwalitatieve oefeningen met voor de spelers uitdagende materialen die bij de leeftijdscategorie passen en zullen worden geleid door een gecertificeerde hoofdtrainer en minimaal 4 veldtrainers. De teams zoals ze aan het begin van het seizoen ingedeeld zijn, zullen op deze trainingen willekeurig gemixt worden. Er is wel gekozen om voor de zaterdagen de teams vast in te delen op niveau, zodat de motivatie en ‘haalbare’ uitdaging voor de spelers gewaarborgd blijven.

We hopen in een maximaal tijdsbestek van 4 jaar de onderbouw t/m de Jo12 in het project ‘Gelijke Kansen Jeugdvoetbal’ te hebben gegoten.

Mixtraining op vrijdag

Op de vrijdagmiddag zullen er mixtrainingen aangeboden worden. Dit zijn trainingen onder leiding van één hoofdtrainer en acht veldtrainers en worden er verschillende sporten gecombineerd met voetbaloefeningen. Dit met als doel om de speler optimaal te laten ontwikkelen als voetballer, waarbij ook veel aandacht zal zijn aan zijn/haar motorische vaardigheden. Bij deze trainingen worden de leeftijdscategorieën jo9 en jo10 gemixt (15:30 – 16:30 uur) en een uur later de leeftijdscategorieën Jo11 en Jo12.

Categorietoernooien

Ieder halfjaar zullen er 2 categorietoernooien plaatsvinden op een trainingsavond. Ook deze toernooien zullen gemixt zijn en zullen plaatsvinden in de maanden september en november.

Wilt u een bijdrage leveren aan dit project, dan is dat natuurlijk mogelijk. Wij hebben altijd ruimte voor enthousiaste en gemotiveerde trainers. Daarnaast zou het ook super zijn als er mensen uit andere sportgebieden een bijdrage kunnen leveren voor de vrijdagmiddag trainingen, bijvoorbeeld loopscholing etc. Ook lijkt het ons interessant om in contact te komen met mensen die gespecialiseerd zijn in vakgebieden voor het mentale aspect van de speler. Interesse? Neem dan contact op met HJO onderbouw Mark Peters (mark.peters@drachtsterboys.nl of 06-43214606).

Lid worden van Drachtster Boys? Klik hier om snel naar het inschrijfformulier te gaan.