Opening Sportpark Drachtster Bos

Het sportpark van vv Drachtster Boys, het Drachtster Bos, bestaat sinds 1977. Jan Willem Visser speelde toen als jonkie in het eerste van de club en blikt terug op de eerste wedstrijd in het Drachtster Bos.

Elftal opening complex 77

We zijn er helemaal klaar voor: de start van de competitie 1977-‘78 in de eerste klasse KNVB zaterdagamateurs. Gespannen zitten we in de kleedkamer, voetbalveters worden nog een keer strak aangetrokken, de geur van tijgerbalsem prikkelt de neusgaten. Sjouke van der Werff, onze masseur, wrijft de gespierde kuiten van Simon Leistra nog eens flink op, Doede de Jong kan niet meer stil zitten, gaat op de bank staan en loert door het raam naar buiten, naar het massaal opgekomen publiek. Keeper Eki van der Harst trekt zijn keepershandschoenen aan en kletst deze vervolgens een paar keer tegen elkaar aan, hij kijkt met een dat-varkentje-gaan-we-even-wassenblik zijn medespelers aan. We weten het: als Eki boos kijkt, is hij enorm geconcentreerd alsof hij al in de wedstrijd zit. Gatze Heeres neemt nog gauw even een slok van zijn witte motor, het pak melk dat hij standaard in zijn voetbaltas meeneemt. Foppe de Haan intussen, bezig aan zijn vierde seizoen als hoofdtrainer bij Drachtster Boys, staart voor zich uit en ziet denkbeeldige looppatronen in het veld, waarmee hij het spel van de tegenstander van deze eerste competitiewedstrijd, SVZW uit Wierden, hoopt te ontregelen. Fantastische trainer, die man, altijd met de bal trainen, nooit zonder bal kilometers vreten om conditie op te doen: heerlijk voor een voetballer!

Voetbalnoppen tikken zenuwachtig op de grond, een enkele nop wordt nog eens stevig aangedraaid. We gaan staan, nog voor de scheidsrechter met een tik op de deur ons verzoekt het veld te betreden. We doen even een bodycheck, we klappen ons zelf moed in, we frunniken aan ons haar, we springen op en neer, de knieën geheven. Douwe Numan doet daar niet aan mee, nuchter als hij is. Niet aanstellen, gewoon ballen! Appie Verwoert, elftalleider, balt zijn vuist richting Luutzen Nijboer, nieuwkomer uit Lippenhuizen die samen met Roelof Vochteloo ons sterke centrale verdedigersduo vormt. We willen het veld op, we willen aan de bak, we willen de eerste twee punten van het nieuwe voetbalseizoen pakken ten koste van SVZW. We zijn zelfverzekerd, overtuigd van eigen kwaliteit. De oefenwedstrijd tegen Harkemase Boys, de ploeg die een klasse hoger speelt, verliep vorige week uitstekend, er had meer in gezeten dan de 2-2 die het uiteindelijk werd. Toen al veel publiek, nu lijkt het wel het dubbele. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de opening van ons nieuwe en prachtige sportcomplex, het Drachtster Bos. Man-oh-man, wat een verademing vergeleken met ons complexje aan de Zuiderhogeweg. Wat een ligging, wat een mooie voetbalvelden, wat een schitterend clubgebouw!

Buiten horen we de muziek, het geroezemoes van de vele, vele supporters. Dan kondigt de speaker Johan van Kammen de eregast aan, de man die vanmiddag de aftrap van de wedstrijd doet en daarmee formeel ons prachtige nieuwe complex opent: niemand minder dan minister Boersma himself, Fries minister in onze regeringsploeg. Hoog bezoek dus, de regering kijkt vandaag via minister Boersma mee! Bestuurslid Hepko Meijer is vandaag zijn gastheer en troont hem mee naar de middenstip. En dan is het onze beurt. Jan Willem Visser stapt na zijn maatje Wieger Schra, de kleine gifkikker die als linksback menig vleugelaanvaller aan banden legt, het veld op: eerst de rechtervoet over de lijn, want voetballers zijn bijzonder bijgelovig. Chris Pals geniet zichtbaar van het massaal opgekomen publiek en trekt als een kwajongen het broekje van Bert de Wolf in een beweging even naar beneden. Van Bert verwachten we veel: hij is een frêle aanvaller die met subtiele voetbewegingen de tegenstander in de luren kan leggen. Mag hij vandaag wel twee keer doen!

De tegenstanders uit Wierden lijken geïmponeerd. Zoveel publiek, zulk hoog bezoek, zo’n prachtig nieuw sportcomplex: het maakt de benen lam, de spanning kruipt onder de huid, de keel is gortdroog. En zie ons nou eens staan: Meint Bosch lijkt een gladiator die alvast zijn slachtoffer observeert, Hille van der Veen lijkt vastbesloten zijn tegenstander levend te villen, Jan de Jong met zijn uitstekende conditie omdat hij als postbode een echte kilometervreter is, gaat vandaag als vanouds weer als een stofzuiger over het veld, Martin Scholte heeft helemaal geen twijfel: tsjakka-avant-la-lettre! We gaan ons zelf, onze supporters, minister Boersma, ons bestuur, onze sponsoren en de massaal aanwezige pers trakteren op een prachtige pot voetbal, op een schitterende overwinning, op de eerste twee punten van het nieuwe voetbalseizoen……

Maandagmiddag, sportkatern Leeuwarder Courant, voetbalpagina, sportuitslagen: Drachtster Boys – SVZW 1-5. Veertig jaar geleden, als de dag van gisteren …