'Een carrouseltraining is voor spelers én jeugdtrainers heel waardevol’

Een ‘tekenmoment’ voor een jeugdtrainer. Dat doen we bij Drachtster Boys eerlijk gezegd niet zo vaak. We besteden er althans op onze website meestal niet zoveel aandacht aan. Voor Nick Kuiper (22) en zijn broer Leon (20) maken we een uitzondering. Wellicht niet voor het laatst, trouwens. Want jeugdtrainers vinden we belangrijk.

Nick Kuiper tekent

Nick Kuiper, hoofdtrainer bij SC Heerenveen O11 en coördinator bij de Voetbalschool aldaar, ziet veel potentie in de jeugdopleiding van Drachtster Boys. “Het is toch een van de grootste clubs van de regio, en daarin zie ik een uitdaging. En toen ik hoorde dat de club wat andere lijnen wilde gaan uitzetten, was ik graag bereid om daar een rol in te spelen.” Kuipers werkt al jaren in de jeugdopleiding van SC Heerenveen, studeerde af aan het CIOS en werkte voorheen ook bij Olde Veste uit Steenwijk.

Je gaat de ‘carrouseltrainingen’ opzetten. Wat is een carrouseltraining?

“Het wordt een tweede trainingsmoment in de week voor de jeugd van O8 tot en met O10. Spelers kunnen hier hun voetbalskills ontwikkelen, met nadruk op brede ontwikkeling. Niet de carrousel die je misschien kent, waarbij elke oefening dezelfde trainer heeft –dat is voor een trainer ook niet leuk- maar een training waarbij de groep de hele tijd dezelfde trainer heeft, liefst twee. Op die manier wordt het heel waardevol.”

Hebben we daar genoeg trainers voor?

“Het mooie van dit concept is dat we heel nadrukkelijk ook jeugdtrainers willen opleiden met dit concept. Kijk, jeugdtrainers doen het er vaak ‘bij’, en vinden het nog wel eens lastig om trainingen uit te denken en de lange termijn in de gaten te houden. Dat wordt nu gedaan voor ze. Wij denken de trainingen uit, we willen daarmee onervaren trainers ervaring op laten doen. We hopen dat ze het leuk vinden en ambitie gaan ontwikkelen. Op die manier snijdt het mes aan twee kanten: je traint de jeugd én je leidt je jeugdtrainers op. Mijn broer Leon is een van die trainers.”

Is iedereen welkom?

“In principe wel. De trainingen zullen plaatsvinden op de vrijdagmiddag, in de namiddag. Precieze tijden volgen nog. En ja, iedereen kan jeugdtrainer worden. We snappen daarbij best dat iemand van 16 een andere aanpak vraagt dan iemand van 36, maar daar houden we rekening mee. Ik heb er ontzettend veel zin in.”

Op foto: Nick Kuiper (zittend rechts) en zijn broer Leon tekenen hun contract onder toeziend oog van bestuurslid Sytske Kalafatis en coördinatoren Sandra van Marrum en Martje Vis