Kampioenschap in een jubileumjaar

Een droomscenario: het eerste wordt kampioen in het jubileumjaar, als Drachtster Boys 25 jaar bestaat, in 1973.

Kampioensteam 1973

Aanvankelijk is het SJS dat de koppositie inneemt. Als Drachtster Boys echter de uitwedstrijd in Stadskanaal met een 0-2 overwinning afsluit (twee keer Bert de Wolf), is het gedaan met de Groningers. De elf van Wiep Fabriek nemen de leiding over en zullen die ook niet meer afstaan. Op 31 maart 1973 kan in een thuiswedstrijd tegen Noordscheschut het kampioenschap worden binnengehaald. Het bestuur is er klaar voor, getuige de aankondiging in het Mededelingenblad van woensdag 28 maart:

"Als Drachtster Boys 1 aanstaande zaterdag kampioen wordt (en zelfs de grootste pessimist zal moeten toegeven dat die kans er dik in zit) is er vanaf kwart voor acht receptie in hotel 'Het witte Huis' in Olterterp". En Drachtster Boys wordt kampioen, want ook Noordscheschut wordt met 2-0 aan de zegekar gebonden. In de kleedboxen kunnen de door enkele plaatselijke middenstanders aangeboden flessen champagne worden ontkurkt.

Dit sportieve hoogtepunt vindt plaats in de week dat het 25-jarig jubileum op grootse wijze wordt gevierd met een receptie en een feestavond in De Lawei. De speciaal voor deze gelegenheid door Piet de Vries samengestelde beeld- en geluidsband valt bij de feestvierende menigte bijzonder in de smaak. Voor de jeugd worden er festiviteiten georganiseerd in 'La Paix'. Op woensdag 4 april blikt een voldane voorzitter Lindeboom in het Mededelingenblad terug op een week met louter hoogtepunten:

"Nu de kruitdamp is opgetrokken en de feestroes is uitgeslapen, kijken we nog even terug op die prachtige afgelopen week. De mooiste week uit het 25-jarig bestaan van Drachtster Boys. Het bestuur wil bij dezen allen die meewerkten aan het slagen van deze week hartelijk danken! Het is niet nodig dat er namen worden genoemd. Voor wat betreft het jubileum was dit de jubileumcommissie met al haar medewerkers. Voor wat de kampioenswedstrijd en het kampioensfeest betreft waren dit de spelers van het eerste elftal met allen die daarbij horen. Allen hartelijk dank en het eerste elftal: proficiat! En nu gaan wij verder. Het bestuur hoopt dat deze glorieuze week een stimulans voor alle leden zal zijn am hun beste krachten aan de vereniging te blijven geven."

Kampioensteam 1973
Staande (v.l.n.r.): trainer Wiep Fabriek, Eki v.d. Harst,Jacob Hoekstra, Henk de Boer, Hille v.d. Veen, Meint Bosch, Mark v.d. Velde, RoeIof Vochteloo, grensrechter Dicky Westerhof, elftalleider Ab Verwoert. Gehurkt (v.l.n.r.): verzorger Sjouke v.d. Werf, Wieger Haitsma, George Rering, Jaap Visser, Jan Postma, Bert de Wolf, Katrinus ten Hoor, Simon Leistra.