Fedde, trots en Drachtster Boys

In oktober 2013 stierf volkomen onverwacht clubman Fedde Keegstra. Clubman in hart en nieren, markante persoonlijkheid. Jerrie de Boer, in die jaren columnist bij de website, haalde herinneringen op aan ´Bompa´.

1016 Fedde Keegstra overleden

Haantje de voorste. Overal waar Fedde opdook. Toen hij nog geen twee jaar oud was liep hij al triomfantelijk buiten. Zijn ouders dachten dat hij binnen was, hij stond met twee spijlen uit zijn box op een pleintje. Fedde kwam overal mee weg.

Hij was niet te houden in zijn jeugdjaren. Hij werd al vervroegd bij Blauw Wit lid gemaakt. Bij Drachtster Boys werd zijn talent, conditie en loopvermogen al snel ontdekt in de B-junioren. Hij kwam moeiteloos in het eerste. De lachers op zijn hand, altijd vrolijk, maar ook zeker gedreven.

Triomfantelijk bij een doelpunt en succes. Die knipoog naar zijn teamgenoten als ie een pennel had versierd. De bekerwinst in 1983 als hoogtepunt. Zowel sportief als ook het team zelf, inclusief vrouwen en vriendinnen. De kantine en de Drachtster horeca genoten van deze uitgelaten bende. Daar voelde Fedde zich prima thuis.

Omzwervingen maakte hij ook, zijn talent gespot bij sc Heerenveen, later nog een 8 jarig uitstapje naar ONT. Zeer succesvol, veel scorend en daar nog altijd geliefd.

Inmiddels had Fedde een gezin toen hij voor de derde keer bij Drachtster Boys terecht kwam. Veel verschillende senioren teams hebben hem meegemaakt. Het liefst was hij de beste, meest scorende speler van het team. Het anderen naar de zin maken, zowel prive met zijn gezin, als binnen het team. Dan was Fedde tevreden.

Wie je ook spreekt, allemaal toveren ze een glimlach om de mond als je hem noemt. “Altijd een praatje en aandacht" “opgeruimd” “belangstellend” “puur” “loyaal” “kritisch” “hij gaf zichzelf niet snel bloot”

Aan 1 bijnaam hadden we niet genoeg voor hem: Kegel, Skeeve, Rambo en Bompa.

Zijn herkenbare kekke loopje, tot in de puntjes verzorgd, de zonnebril nooit ver weg. Het heerlijkste Leeuwarder accent. Als je met hem sprak raakte hij vaak je arm even aan, of in het voorbijgaan een vriendelijk kneepje in je zij.

Drachtster Boys en voetbal was belangrijk, een organisch onderdeel van zijn leven. Hier nog ver ver boven stond zijn gezin. Ze zijn trots op Fedde, net zo trots als hij op hen was.

“Pride, in the name of love.”