Drachtster Boys 1 kampioen!

DRACHTEN - Door een goede 4-1 overwinning op Oeverzwaluwen heeft Drachtster Boys het kampioenschap van de 1e klasse E binnen gehaald.

0504 HD Dr Boys kampioen 1213

Het jongste team uit de 1e klasse E was beducht voor de Oeverzwaluwen. Momenteel verkeren de Zwaluwen op een plaats die recht geeft op het spelen van nacompetitie om degradatie te voorkomen. Tevens zat het thuisverlies in de 95ste minuut heen nog dwars toen de keeper in botsing kwam met een eigen verdediger en op de grond bleef liggen waardoor Drachtster Boys de winnende treffer kon binnen schieten. Na de winterstop zijn de zwaluwen bezig met een goede serie wedstrijden en hebben o.a. gewonnen van Viboa. Viboa had vrijdagavond, wegens een sterfgeval binnen de vereniging, de wedstrijd tegen Balk al gespeeld en deze in remise afgesloten (2-2). Hierdoor kon Drachtster Boys bij winst het kampioenschap binnen halen. De vraag was dan ook of de jonkies van trainer Fred de Boer met deze druk om konden gaan?

Overzwaluwen probeerde vanaf het fluitsignaal druk te geven op de Drachtster defensie, maar Drachtster Boys was niet van plan te gaan afwachten. Het leermoment van vorige week tegen Balk werd in praktijk gebracht. Oeverzwaluwen werd onmiddellijk onderdruk gezet. Overigens was het veld door de droogte hard en hobbelige, maar de technische ervaren spelers van de Boys hadden over het algemeen weinig problemen om de bal te controleren, In de 6e minuut was het al raak. Peter Jansen Klomp brak door op links en trok de bal vanaf de achterlijn voor naar Matthijs Eppinga die de 1-0 binnen schoot. Vier minuten later was het weer raak. Een snelle ingooi van Aziz Geyik werd door Matthijs Eppinga richting Willen en Hartogh gespeeld, maar die kon de bal niet controleren. Peter Jansen Klomp pikte de bal op en kon de 2-0 binnen schieten. De Drachtsters wisten wat ze vandaag konden bereiken en gingen door. In de 16e minuut knalde Said Hassan vanaf 25 meter de 3-0 tegen de touwen. Overzwaluwen dreigde compleet overklast te worden en kon er eigenlijk weinig tegenoverstellen. In de 18de minuut kregen de Zwaluwen uit het niets een penalty doordat aanvoerder Herman Rozema van Drachtster Boys de opspringende bal binnen de 16 tegen zijn hand kreeg. Wout Klijn Velderman wist hier wel raad mee en zette de 3-1 op het scorebord. De zwaluwen beseften dat bij nog een doelpunt de wedstrijd weer open kwam te liggen, maar het was Drachtster Boys die keer op keer gevaarlijk door kon komen. In de 26ste minuut bokste keeper Geert de Lange de inzet van Matthijs Eppinga naast het doel. Net voor rust kreeg Said Hassan nog een grote kans op de 4-1, hij kwam allen op de keeper af maar hij kreeg ruzie met de bal. Jan Stoker pikte de bal daarna op maar kwam niet to scieten en speelde Matthijs Eppinga aan die vervolgens naast schoot. Ruststand 3-1.

Met een donderspeech van trainer Rob de Jong probeerden de Zwaluwen de wedstrijd te kantelen, want als je terug kunt komen naar 3-2 dan is het weer een wedstrijd! Fred de Boer had zijn mannen ingepeperd nergens op te reageren alleen de focus op het voetbal te houden. De goede dingen doen en elkaar helpen. Na rust ging Drachtster Boys verder waar het gebleven was, op jacht naar de 4-1. De moegestreden Jan Stoker werd na een kwartier in de tweede helft vervangen door Jacko de Jong. In de 65ste minuut mocht Willem de Jong een vrijetrap nemen die hij strak in het doelgebied schoot richting Peter Jansen Klomp. Deze kopte de bal over keeper Geerte de Lange van de Zwaluwen en liet de 4-1 noteren. Hierdoor was de wedstrijd voor de Zwaluwen definitief gespeeld. In de 68ste minuut speelde Aziz Geyk met een werkelijk weergaloze lob – waarvoor applaus van het nuchtere Drachtster Boys publiek - over twee verdedigers richting de opkomende Willem de Jong die vrije doorgang had richting doel. Zijn schot trof echter de paal. Kort hierna werd Aziz Geyk vervangen door Hedzer Prins, die de club aan het eide van het seizoen gaat verlaten. In de resterende tijd bleef Drachtster Boys de Zwaluwen onder druk houden, maar echte grote kansen werden niet meer gecreëerd. Peter Jansen Klomp werd in de 81ste minuut vervangen door Jeen Wobbes, die ook voor het thuispubliek nog een maal zijn kwaliteiten mocht laten zien, hij stopt met voetbal aan het einde van het seizoen. Hij scoorde nog wel maar het doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Na het eindsignaal vlogen spelers en begeleiding elkaar in de armen om het feest te gaan vieren.

Een verdiend kampioenschap voor de jongste ploeg in de eerste klasse E. Niemand had dit voor mogelijk gehouden. Na de degradatie uit de hoofdklasse vorig seizoen verlieten maar liefs 13 spelers de club. Geld voor nieuwe aankopen was er niet, dus jeugd laten instromen was het enige alternatief. Drachtster Boys mag zich gelukkig prijzen met een goede jeugdopleiding en dat kwam mooi uit. Trainer Fred de Boer werd aangesteld en had oog voor het talent binnen de club. Samen met assistent Martijn Groenewold, die na de degradatie de stopte als speler, werd in juni de eerste fundering gelegd voor dit nieuwe team. Talenten benutten en laten spelen als een team, daar is de staf goed in geslaagd en promotie naar de Hoofdklasse is dan ook een beloning. Iedereen kijkt nu al uit naar de moeder van de noordelijke derby’s Drachtster Boys – Harkemase Boys, die is weer terug.

En het team zelf. Het team geloofde vanaf het begin in haar kunnen en had een doelstelling geformuleerd aan het begin van het seizoen, bij de eerste vijf eindigen. Na de winterstop paste het team deze doelstelling aan, eindigen op plaats twee en een periodetitel halen. Resultaat, doelstelling ruimschoots gehaald me als toetje het welverdiende kampioenschap. Nu gaan we feestvieren en genieten, aldus trainer/coach Fred de Boer. Zaterdag 11 mei, speelt Drachtster Boys haar laatste wedstrijd in de 1e klas E tegen Viboa. Aanvang 14.30 op het sportpark Schouwerzijlsterweg te Winssum.

STATISTIEKEN

DRACHTSTER BOYS

Jarno de Jonge, Richard Hamstra, Iloba Achuna, Herman Rozema, Willem de Jong, Willem den Hartogh, Said Hassan, Peter Jansen Klomp (81. Jeen Wobbes), Jan Stoker (71. Jacko de Jong), Matthijs Eppinga en Aziz Geyik (71. Hedzer Prins)


WISSELSPELERS

Steffen Bakker, Niels Tel, Mark Huizinga, Klaas talsma, Jacko de Jong, Jeen Wobbes en Hedzer Prins

Andere berichtgeving:

Omrop Fryslân

Waldnet (met veel foto's)