Cruijff en Barcelona bij Drachtster Boys

Bij het nieuws van het overlijden van Johan Cruijff, zullen bij een aantal (oud-)Drachtster Boys-leden de gedachten terug zijn gegaan naar 1992. Het jaar dat Barcelona onder leiding van El Salvador voor het eerst de Champions League won, maar ook het jaar dat Cruijff met het grote Barcelona het Drachtster Bos bezocht.

Cruijff

Toen Cruijff aan het roer stond van Barcelona begin jaren negentig, sloeg de club vrijwel elk jaar zijn trainingskamp op in Drenthe. In 1992 was het dan zover: het grote Barcelona -met grootheden Koeman, Stoichkov en Goikoetxea bijvoorbeeld in de gelederen- oefende tegen Drachtster Boys.

Op Facebook werden herinneringen opgehaald: Erik Nijmeijer baalt nog steeds dat hij toen geblesseerd was, Pieter Boonstra verkocht honderden programmaboekjes, Bert van der Werff, die wel speelde, noemt het een onvergetelijke ervaring. De uitslag weten we niet meer precies, maar er werd ergens 9-0 geroepen. We denken voor Barcelona.

Hoe dan ook, de betekenis van Johan Cruijff voor het Nederlandse voetbal is van onschatbare waarde. We zijn blij dat zijn voetstappen ook op Drachtster Boys-bodem staan, en die herinnering koesteren wij. Uiteraard hangt morgen in het Drachtster Bos de vlag halfstok. Rust zacht, nummer 14.

Foto via Folkert van der Heide