Boos!

Laat ik positief beginnen: wat heb ik een bewondering voor al die jeugdspelers en begeleiders die trouw volgens schema op vrijdagavond de kleedkamers bij Drachtster Boys schoonmaken.

Kleedkamer

Omdat het om de teams vanaf JO12 t/m JO19 gaat, betekent dit dat zo’n ad hoc schoonmaakploeg eenmaal, hoogstens tweemaal per jaar aan de beurt is. Alle leden van Drachtster Boys vervullen op deze wijze ‘verplicht’ vrijwilligerswerk, en zo houden we bij de club de boel draaiende. Net zoals dat in een normaal gezin gebeurt: daar worden de huishoudelijke taken ook verdeeld. Een mooi systeem dus.

Vrijdagavond was ik wat vroeger bij de club om alvast de schoonmaakspullen klaar te zetten. Ik trof in de kleedkamers werkelijk een bende aan: wat een klerezooi, excusez le mot! Wat een bergen afval, wat een rotzooi, wat een verschrikkelijke troep!

Ik kan me niet voorstellen dat een voetbalteam na afloop van het douchen en aankleden, zo’n verschrikkelijke puinhoop achterlaat. Dat bekertjes, flesjes, modder, papier, snoepjes, achtergelaten kledingstukken, wc-papier, lege doucheflacons en ga zo maar door gewoon her en der in zo’n kleedkamer achtergelaten zijn. Dat douchewanden gebruikt zijn om voetbalschoenen tegen af te kloppen, dat de wc niet doorgetrokken is, dat onder de banken van alles en nog wat ligt.

In iedere kleedkamer staat een grote prullenbak, staat een trekker, ligt een setje stoffer en blik. Waar zijn de leiders, trainers en ouders/begeleiders van die teams die zo’n kleedkamer als laatste gebruikt hebben? Het kan toch niet waar zijn dat je je eigen ‘nest’ zo bevuilt? Dat doe je thuis toch ook niet? Dat maakt me vreselijk boos!

Ik doe een dringend appel op allen die verantwoordelijk zijn voor een team, allen die zelf in een team spelen: doe alsof je thuis bent, letterlijk en figuurlijk! En als je met je team op zaterdag gasten ontvangt, check dan ook even hun kleedkamer en zorg ervoor dat deze ook netjes wordt achtergelaten.

Drachtster Boys is een fantastisch vereniging: daar mogen we met recht trots op zijn, maar het lidmaatschap houdt wel verantwoordelijkheden in.

Jan Willem Visser