Bekeravontuur Drachtster Boys JO17 tegen leeftijdsgenoten AFC Ajax

‘Een prachtig affiche om na de vakantieperiode weer van start te gaan’, aldus voorzitter Gijs Lokhorst in het programmaboekje van de ‘wedstrijd-van-het-jaar’ voor het JO-17 team van Drachtster Boys tegen het ‘grote-kleine’ AFC Ajax, in het kader van de eerste ronde van de landelijke KNVB-beker. Eindelijk weer eens een wedstrijd op het hoofdveld, eindelijk weer publiek, eindelijk weer een kantine die de bezoekers gastvrij kon ontvangen: het was zaterdagmiddag in het Drachtster Bos een heerlijke mix van spanning en ontspanning, een prettig weerzien met louter blije gezichten.

JO17 1 Ajax 01

Natuurlijk stond de uitkomst bij voorbaat vast. Het team van AFC Ajax JO17 bestaat uit vele talenten uit de Ajax-school, uit Amsterdam en verre omstreken. Het team van Drachtster Boys heeft de lastige taak zich dit jaar in de landelijke vierde divisie te handhaven met een team waarin nog slechts zes spelers van de sterke selectie van het vorige voetbalseizoen spelen. Daar zijn natuurlijk wel sterke jongere spelers bijgekomen.

Potentie

Maar dit Drachtster Boys JO17 liet zien zeker potentie te hebben. Natuurlijk was er in eerste instantie ontzag voor de frêle, snelle en atletische tegenstanders uit Amsterdam, die uitermate vaardig het balletje rond lieten gaan in de typische Ajax-stijl: inspelen, balcontrole, opendraaien, spel verplaatsen, opkomende backs en een meespelende keeper. Het ‘kleintje-Ajax’ trakteerde het in groten getale opgekomen publiek (zeker zo’n vijfhonderd man, met op de volle tribune de complete A-selectie van Drachtster Boys) op mooi verzorgd voetbal, dat zich voornamelijk op de helft van Drachtster Boys afspeelde. Al in de vijfde minuut resulteerde dit in een prachtige goal van Alvaro Henry, die de bal snoeihard in het dak van de goal schoot. Maar Drachtster Boys kreeg zeker ook kansen. Bijna in dezelfde minuut bijvoorbeeld leek Quinten Pilgram de gelijkmaker te scoren, maar de bal werd op het laatste moment geblokt. En Jens Numan verraste zijn directe tegenstander met een slim ‘Ajax-hakje’ en stuurde vervolgens Fergino Ansjelina en Quinten Pilgram de diepte in, die vervolgens met een paar fraaie een-tweetjes door de verdediging van Ajax sneden.

Drachtster Boys liet zich dus niet kennen en schuwde de duels geenszins. De verdediging stond prima en Ajax creëerde daarom weinig echte kansen. Gedurende ruim tien minuten lukte de ploeg niet nog een bres te slaan in de verdediging van Drachtster Boys. Het team van Ajax barst echter van de individuele talenten, en één daarvan, de van SC Heerenveen overgekomen Yoram Boerhout, scoorde na een kwartier een loepzuivere hattrick door binnen vijf minuten de stand, o.a. via een prachtige Bergkamp-stift, naar 0-4 te tillen. Voordat de pauze aanbrak scoorde Ajax nog twee keer, zodat de ruststand 0-6 werd.

Tegengoal

Wie had gedacht dat de ploeg van Ajax vanwege het technisch vermogen en de fysieke voorsprong qua trainingsuren wel even zou uitlopen naar de bekende dubbele cijfers, kwam bedrogen uit. Een stug verdedigend Drachtster Boys hield de schade tot vlak voor tijd beperkt, het respect voor de ploeg uit Amsterdam maakte plaats voor een verbeten jacht op de bekende eretreffer, en die kwam er ook, tot groot plezier van het publiek. In de 55e minuut kwam de bal na een prima interceptie op het middenveld voor de voeten van de rappe Quinten Pilgram, die zijn directe tegenstander eruit liep en beheerst Ajax-doelman Tommy Setford passeerde: dat was de 1-7. Alsof een kampioenschap behaald was, zo reageerden spelers en publiek op deze fraaie treffer. Met nog twee late treffers in de laatste vijf minuten liep Ajax vervolgens uit naar 1-9, maar toen lag een aantal Drachtster Boys-spelers al regelmatig uitgeteld en met kramp in de benen op het veld. Al met al een prachtige pot voetbal, waarmee de seizoenouverture op complex van Drachtster Boys een feit werd.

Foto's: Tibbesma Fotografie. Meer foto's op zijn facebookpagina.

JO17 1 Ajax 02
JO17 1 Ajax 03