Drachtster Boys verslaat titelkandidaat SVI op karakter

De valse start van de tweede helft van de competitie tegen Blauw Wit ’34 met een gedecideerde en terechte 5-1 nederlaag, en de wetenschap vandaag en volgende week tegen nog eens twee titelkandidaten te moeten voetballen, maakten dat de trouwe supporters zich eens achter de oren krabden: jongens, hoe komt dit? Vandaag liet een herboren Drachtster Boys zien dat het, in ieder geval op karakter, een niet te onderschatten tegenstander voor iedere ploeg in de eerste klasse E kan zijn.

1920 Het eerste

Toen Drachtster Boys dit najaar tijdens de eerste wedstrijd tegen het Zwolse SVI met duidelijke cijfers verloor (3-1) was al duidelijk: deze technisch vaardige ploeg strijdt dit jaar mee om het kampioenschap. Daarom had trainer Luitzen Nijboer het team ten opzichte van de ploeg van vorige week op een drietal plaatsen gewijzigd. Linksback Frank Harmens nam de plaats in van de jonge Peter Reinders om verdedigend wat meer body te creëren, en voorin posteerde hij de twee snelle vleugelspitsen Kasper Dekens en Robin Zuidema om vanuit een solide verdediging SVI pijn te doen via de flanken. Spits Rob Schokker begon derhalve op de bank, omdat hij de laatste weken enigszins uit vorm leek.

De tactiek van SVI was duidelijk: Drachtster Boys zo snel mogelijk vast zetten en via met name de razendsnelle linkerspits Nico Veldman het vijandelijk doel belegeren. Maar Drachtster Boys stond verdedigend goed en liet zich het eerste kwartier niet onbetuigd. Zo waren er een paar kleine kansjes voor Kasper Dekens, die onvermoeibaar de verdedigers van SVI bezighield. Een drietal corners op rij bewees dat Drachtster Boys niet wenste af te wachten wat titelkandidaat SVI in petto had.

Maar weer was het, zoals de laatste wedstrijden vaker gebeurde, tegen de verhouding in dat de tegenstander scoorde. SVI kwam via een razendsnelle counter op een 0-1 voorsprong, toen Maurizio Parrella vrij voor keeper Jouke Bosker opdook en beheerst scoorde. Vlak daarop was er weer een prachtig combinatie aan SVI-zijde die door de snelle en behendige Parrella tot opluchting van Drachtster Boys net niet tot de 0-2 leidde.

SVI was op dat moment de betere ploeg, speelde de bal rustig rond en loerde op kansen om de voorsprong te vergroten. Drachtster Boys was dan wel technisch de mindere, maar met enorm veel energie en vastberadenheid ging de ploeg op zoek naar de gelijkmaker, gefrustreerd als ze was weer achter de feiten te moeten aanlopen. Kansen kwamen er dan ook, hoewel niet uitgespeelde: daarvoor was het spel deze eerste helft te gehaast en daardoor vaak te onzuiver. Maar de jacht op de gelijkmaker bracht de ploeg regelmatig op de helft van de tegenstander. Vooralsnog leidde dit niet tot succes, hoewel de ploeg er dicht bij was na een afgekeurde goal van Sicco Bouwer wegens buitenspel en een overtreding in de laatste minuut voor de pauze op Kasper Dekens binnen de beruchte lijnen; de correct fluitende jonge scheidsrechter Huizinga uit Groningen zag er echter geen overtreding in.


Aansluitingstreffer

De tweede helft liet een Drachtster Boys zien dat geloofde in de aansluitingstreffer. Daar waar SVI meende rustig de zaken te kunnen controleren en daartoe binnen korte tijd met drie wissels kwam om de voorsprong te consolideren, daarbij rekenend op de snelle buitenspelers, was het Drachtster Boys dat kansen begon te creëren. Sicco Bouwer zette Kasper Dekens in kansrijke positie, maar hij werd teruggefloten vanwege buitenspel. De vanmiddag weer uitstekend spelende Harm Welfing knalde vanaf de zestien meter ongelukkigerwijze op een verdediger van SVI, Sicco Bouwer zette in het strafschopgebied goed door, werd licht aan zijn shirt vastgehouden, maar weer was dit in de ogen van scheidsrechter Huizinga niet een strafschop waard.

Toch voelde iedereen: die gelijkmaker kan niet uitblijven. In de 63e minuut kopte laatste man Dennis Hoekstra nog rakelings naast, een vrije trap van Sicco Bouwer belandde na een fraaie curve op de lat boven de tevergeefs graaiende keeper Alex Grafhorst, maar luttele minuten later was het dan eindelijk raak: na een snelle rush van rechtsbuiten Robin Zuidema belandde diens voorzet voor de voeten van Kasper Dekens die de bal beheerst in het doel schoof: 1-1.

Drachtster Boys drukte door, niet tevreden met een punt omdat het voelde dat er meer in zat. De druk op het doel van SVI bleef onverminderd groot, terwijl de ploeg uit Zwolle door de voortdurende druk van Drachtster Boys steeds onsamenhangender begon te spelen. En ze waren helemaal de kluts kwijt toen Sicco Bouwer na de zoveelste Drachtster corner de bal oppikte en deze formidabel langs de kansloze doelman Grafhorst schoof: 2-1.

Drachtster Boys bleef geconcentreerd spelen, zat fel op de bal, besefte zich heel goed dat de tegenstander dan wel achter stond maar nog niet definitief verslagen was. Het bleef oppassen met de snelle SVI-voorwaartsen, maar de grootste kansen waren voor Drachtster Boys, dat dankbaar gebruik maakte van de ontstane ruimten in de verdediging van de Zwolse ploeg. In de 82e minuut wisselde trainer Luitzen Nijboer de finaal leeggespeelde Kasper Dekens voor spits Rob Schokker, en hij was het die met een bekeken schuiver na een prachtige combinatie tussen Said Hassan en Robin Zuidema de overwinning veilig stelde: 3-1. Het was zijn zeventigste doelpunt in dienst van Drachtster Boys en daarmee evenaarde hij clubicoon Fedde Keegstra als clubtopscorer.

Een dik verdiende overwinning dus, vanmiddag in een druilerig Drachtster Bos. De ploeg heeft er keihard voor geknokt, heeft de belangrijke drie punten terecht aan het eigen totaal toegevoegd en kan, als het met dezelfde overtuiging en passie speelt als vanmiddag, met vertrouwen het duel van volgende week zaterdag tegen koploper Noordscheschut tegemoet zien.