Drachtster Boys plaatst zich voor de finale om landskampioenschap na spectaculaire beslissingswedstrijd

DRACHTEN - Vrijdag 19 mei was de dag van de beslissingswedstrijd in de halve finale van het landskampioenschap tussen de vrouwen van Drachtster Boys en KTP Nieuw Roden. Voor beide ploegen was het alles of niets. De winnende ploeg  zou zich plaatsen voor de finalestrijd om het landskampioenschap tegen de winnaar van de beslissingswedstrijd tussen FC Gelre en vv Pernis. Voor de verliezer was het seizoen voorbij.


Om 20.30u werd er afgetrapt door de thuisploeg. De supporters van zowel de uit- als thuisploeg hadden groots uitgepakt, wat resulteerde in een prachtig blauw met oranje gekleurde zaal. Met de vele toeters en bellen lieten de fans van beide ploegen zien helemaal achter hun ploeg te staan. Dit leverde een prachtig plaatje op. De geweldige ontvangst door de supporters werd gelijk vanaf het begin beantwoord door beide ploegen. Drachtster Boys begon de wedstrijd met het balbezit, maar werd al vroeg vastgezet door KTP Nieuw Roden dat snel druk zette. Het eerste kansje was voor de vrouwen van Nieuw Roden. Een vrije trap werd door Mariël Miedema in de muur geschoten. Aan de andere kant kreeg ook Drachtster Boys de eerste kans uit een vrije trap. De inzet van Esther van Toledo werd gestopt door keepster Joukje van der Meer. Het spel golfde snel op en neer en beide ploegen lieten zien te willen voetballen, wat zorgde voor een hoog tempo en een aantrekkelijk spelbeeld. In de vijfde minuut werd een ogenschijnlijk onschuldig duel tussen Nancy Loth en Lotte Donath afgefloten. De scheidsrechter twijfelde geen moment en bestrafte Nancy Loth met een gele kaart en toonde Donath vroeg in de wedstrijd een rode kaart. Natrappen was het oordeel. Een zware dobber voor de thuisploeg die al vroeg in de wedstrijd de formatie om moesten zetten. Met een man minder toonde de thuisploeg zich weerbaar en hield stand. KTP Nieuw Roden was te ongeduldig in het uitspelen van de overtalsituatie en er werd te vroeg van afstand geschoten door Mariël Miedema en Amber Bandringa. Vlak nadat het team weer compleet op het veld stond, werd er hard uitgehaald door Bandringa. Haar inzet belandde op de kruising. De rebound werd gepakt door Teuny Bosma. De balans werd snel weer teruggevonden en beide ploegen creëerden kansjes. Bosma en van der Meer moesten veelvuldig in actie komen, maar hielden goed stand.

0521 zv1 bereikt finale nk1

De kansen voor Drachtster Boys werden naarmate de wedstrijd vorderde groter en groter. Bernou Hijlkema was dichtbij de openingstreffer, maar vond van der Meer op haar weg. Ook Jessie Prijs en Brenda Bekkema wisten de score niet te openen. Met nog anderhalve minuut op de klok was het dan eindelijk raak,  Atty Eelkema scoorde de 1-0. Esther van Toledo zag van achteruit goed de ruimte en speelde Eelkema in het midden vrij. Atty Eelkema bleef koel en kon de bal achter van der Meer in het doel schieten; 1-0. Met deze verdiende voorsprong ging Drachtster Boys de rust in.

 

In de tweede helft kwam KTP Nieuw Roden met een duidelijke overtuiging het veld op. Al na tien seconden was het Martine Kooiker die met haar doelpoging keek hoe scherp Bosma uit de kleedkamer was gekomen. Het antwoord was duidelijk, want Bosma pakte de bal resoluut klemvast. Na twee minuten te hebben gespeeld in de tweede helft schoot Jessie Prijs een vrije trap goed in. Joukje van der Meer tikte de bal met een knappe reflex op de paal. De volgende kans was vervolgens weer aan de andere kant. Met een goede 1:2 omspeelden Renée Huizinga en Mariël Miedema de Drachtster verdediging. Het verdekte schot van Huizinga werd door Bosma knap uit de korte hoek getikt. De spanning nam toe en het besef dat het nu of nooit was kwam meer en meer bij KTP Nieuw Roden. Fellere en hardere duels waren het resultaat. De scheidsrechters hielden het spel goed kort en deelden de nodige gele kaarten uit aan speelsters van beide ploegen. Halverwege de tweede helft werd het harde werken van KTP Nieuw Roden beloond. Grytsje van den Berg veroverde op eigen helft de bal. Haar snelheid zorgde ervoor dat zij ver kon komen en de bal voor kon zetten op Martine Kooiker. Laatstgenoemde twijfelde niet en schoot hoog binnen. Kooiker tekende hiermee voor de gelijkmaker; 1-1. Lang leek KTP Nieuw Roden hier niet van te kunnen genieten. Jessie Prijs en Esther van Toledo liepen samen op Joukje van der Meer af. Prijs koos voor een balletje breed op van Toledo. Zij schoof de bal van dichtbij echter naast het doel. Waar aan de ene kant Prijs en van Toledo de goal niet wisten te vinden, waren zij aan de andere kant verdedigend belangrijk door de schoten van Renée Huizinga goed te blokken. Het tempo van de wedstrijd bleef hoog en de vermoeidheid begon zichtbaar mee te spelen aan beide kanten. Jessie Prijs kwam op de rechterkant goed door en gaf de bal hard op de tweede paal. Brenda Bekkema leek de bal binnen te glijden, maar zij kreeg de bal op de buitenkant van de voet, waardoor de bal niet in het doel belandde. Teuny Bosma moest aan de andere kant in actie komen. Wederom was het een goede actie van Renée Huizinga die voor dreiging zorgde. Haar schot werd door Bosma over het doel getikt. De reguliere speeltijd tikte verder en na 40 minuten kende de wedstrijd geen winnaar. Verlenging was het resultaat. Beide ploegen hadden twee keer 5 minuten de tijd om de wedstrijd, en daarbij een plaats in de finale, naar zich toe te trekken.

 

De speelsters van beide ploegen waren duidelijk vermoeid en de spanning was ook op de tribune duidelijk te merken. KTP Nieuw Roden kon het opbrengen om druk te blijven zetten wat er al snel voor zorgde dat Nancy Loth in balbezit kwam. Haar schot werd tot corner verwerkt. Een goed ingestudeerde corner van Nieuw Roden en een onoplettendheid in de verdediging bij Drachtster Boys, zorgde ervoor dat de bal terechtkwam bij de geheel vrijstaande Mariël Miedema. Zij maakte van dichtbij geen fout en schoof de bal in het lege doel; 1-2. KTP Nieuw Roden kreeg een boost en de voorsprong leek de gasten extra energie te geven. Hijlkema blokte een inzet van Huizinga en een schot van van den Berg belandde hard op de paal. Atty Eelkema moest een minuut voor tijd nog aan de rem trekken en zich opofferen voor een gele kaart om Amber Bandringa te stoppen. In de eerste helft van de verlenging werd er niet meer gescoord. In de tweede helft van de verlenging kwam Vera Veelers al snel goed door langs de zijlijn. Ook haar voorzet was goed, maar Jessie Prijs tikte de bal in de handen van Van der Meer. Van der Meer moest haar ploeg nog een aantal keer redden op pogingen van van Toledo en Veelers. Het leek dat Van der Meer haar ploeg op de been kon houden en de tijd begon te dringen. Ook op de tribune was de spanning goed zichtbaar en de hoop van het thuispubliek op een goede afloop werd steeds kleiner. Drachtster Boys zette alles op alles en ging met meevoetballende keeper spelen. Met nog anderhalve minuut op de klok zorgde Marian Meijer voor een geweldige apotheose. Een inzet van Bernou Hijlkema werd gestopt voor van der Meer en kwam voor de voeten van Meijer. Zij haalde van dichtbij hard uit en schoot de bal hoog in het doel; 2-2. Dit zorgde voor een geweldige ontlading en Drachtster Boys was weer terug in de wedstrijd. Drachtster Boys was echter even vergeten dat zij zich geen overtreding meer kon permitteren, omdat de teller al op vijf overtredingen stond. Gelijk vanaf de aftrap stormde Drachtster Boys te fel in het duel en de scheidsrechter blies op zijn fluitje. Mariël Miedema mocht drie seconden na de gelijkmaker aanleggen vanaf 10 meter. De spanning werd haar te veel en haar inzet ging hard over.  Met nog 29 seconden op de klok werd er opnieuw gefloten voor een overtreding van Drachtster Boys. Het leek één van de laatste kansen van de wedstrijd voor Nieuw Roden om de wedstrijd te beslissen. Het was opnieuw Mariël Miedema die aan mocht leggen vanaf 10 meter. Het leek niet het moment van Miedema te worden, want ook deze inzet trof geen doel en ging hard naast. Aangezien ook de verlenging geen winnaar opleverde, waren het penalty’s die de beslissing moesten geven. Na een korte onderbreking werden aan beide kanten de namen opgeschreven die het voor hun ploeg moesten gaan doen vanaf de penaltystip.

0521 zv1 bereikt finale nk2

De eerste penalty werd genomen door de thuisploeg. Sanne Bijlstra maakte geen fout en schoot de bal onhoudbaar in de hoek. Mariël Miedema mocht met de openingsstrafschop aan de zijde van Nieuw Roden haar gram halen na de twee gemiste 10-meter trappen. De spanning werd haar toch teveel, want ook van 6 meter wist zij de bal niet tussen de palen te schieten, ze miste. Vera Veelers was de volgende in de reeks van Drachtster Boys. Met veel overtuiging schoot ook zij de bal beheerst in de hoek. De druk kwam bij Amber Bandringa. Zij mocht de volgende penalty voor KTP Nieuw Roden nemen en moest deze scoren om haar ploeg in de race te houden. Zij bleef rustig en schoot de bal hard en beheerst in de hoek.

0521 zv1 bereikt finale nk3

Esther van Toledo mocht de laatste en beslissende strafschop nemen. Resoluut schoot zij de bal achter Van der Meer en de beslissing was daar: Drachtster Boys plaatste zich voor het eerst in de clubgeschiedenis voor de finalestrijd om het landskampioenschap!
Een knappe collectieve prestatie van het team, de staf en het publiek. Met zijn allen hebben zij er voor gezorgd dat het een avond was waar alles in zat.

0521 zv1 bereikt finale nk4

In de andere halve finale heeft vv Pernis na een spannende slotfase aan het langste eind getrokken, waardoor volgende week de eerste wedstrijd wordt gespeeld in de finale tussen vv Pernis en Drachtster Boys. Volgende week zal de eerste wedstrijd worden gespeeld in Drachten. Een week later zal de return plaatsvinden in Schiedam.

 

Kijk hier de sammenvatting van de wedstrijd van Omrop Fryslan.


Selectie Drachtster Boys: Teuny Bosma, Richelle Gordijn, Sanne Bijlstra, Rianne Mulder, Anita Vellema, Esther van Toledo, Vera Veelers, Lotte Donath, Jessie Prijs, Esra van der Heide, Marian Meijer, Bernou Hijlkema, Atty Eelkema en Brenda Bekkema.

Selectie KTP Nieuw Roden: Joukje van der Meer, Nancy Loth, Martine Kooiker, Linda Visser, Renée Huizinga, Amber van der Donk, Larissa Nijland, Amber Bandringa, Grytsje van den Berg, Jildau Huitema, Nikke Bosman, Mariël Miedema en Sanne van Steenwijk.

Gele kaarten: Nancy Loth, Jildau Huitema, Brenda Bekkema, Renée Huizinga, Atty Eelkema en Amber Bandringa.
Rode kaart: Lotte Donath.

 

Foto's: Tibbesma Fotografie


zaalvrouwen small 2017-2018

Twitter @DFTda1

Onze sponsors