Sneu verlies voor Drachtster Boys

DRACHTEN - Een prachtig statement aan het begin van de wedstrijd Drachtster Boys-Oranje Nassau Groningen van zowel beide ploegen als publiek: de minuut staande ovatie voor Excelsior-spelers als Mendes Moreira en international Georginio Wijnaldum, maar ook amateurspelers als Pernelly Biya uit Apeldoorn, die aangifte durfde te doen tegen de racistische opmerkingen die tijdens een voetbalwedstrijd naar zijn hoofd werden geslingerd, daar waar veelal de pragmatische aanpak van het negeren -voor de lieve vrede (!)- wordt gekozen.


Er stond vanmiddag voor beide ploegen veel op het spel. Oranje Nassau stond keurig vierde, op slechts één puntje afstand van koploper Blauw Wit ’34, Drachtster Boys verkeerde met zijn tiende plek in een zone waarin de ploeg niet gewend is en ook niet wenst te opereren. Winnen, dat was dus de simpele opdracht van beide trainers.

 

Het eerste kwartier was duidelijk voor Oranje Nassau. Al in de eerste minuut zorgde een indraaiende vrije trap voor het nodige gevaar, en door de snelle pressie van met name het Groninger middenveld lukte het Drachtster Boys niet onder de druk uit te komen. Het Drachtster spel was te gehaast, waardoor er nogal wat foutjes in het spel slopen en de ploeg vaak onreglementair moest ingrijpen om de aanvallers van Oranje Nassau af te stoppen. Met name de Groninger rechtsback en oud-Drachtster Boys-speler Joël Wagenaar stoomde vaak frank en vrij op om de lange spits Mitchell Schievels te bedienen.

1124 sneu verlies drachtster boys 1

Kansjes

Kansjes waren er wel voor Drachtster Boys, maar de grootste kansen waren er voor Oranje Nassau, met name die van Rick Wiersma in de 20e minuut: hij draaide ongehinderd het strafschopgebied van Drachtster Boys binnen en krulde de bal net langs de voor keeper Jouke Bosje goede kant van de paal. Bij Drachtster Boys was het in deze fase vaak net-niet: net niet een goede aanname, net niet een goede pass, net niet de eigen speler bereiken. Maar de inzet van de ploeg compenseerde dit gebrek aan precisie en het lukte daardoor steeds beter onder de Groninger druk uit te komen en het initiatief te nemen. Kansjes werden kansen, en in de 35e minuut had de ploeg eigenlijk op voorsprong kunnen en moeten komen toen Sicco Bouwer na een fraaie interceptie alleen op Oranje Nassau-keeper Erwin Heidekamp afstormde, maar de inzet van Bouwer werd prima gepareerd. Ook Robin Zuidema kreeg vlak voor rust nog een prima kans, maar zijn schot belandde recht in de handen van de Groninger keeper.

 

Flinke dreun

Onmiddellijk na het begin van de tweede helft was daar ineens een levensgrote kans voor Rob Schokker: Saïd Hassan bediende hem op maat, maar de kopbal van Rob vloog rakelings langs de verkeerde kant van de paal. En daar waar het Drachtster publiek dacht te kunnen juichen, deelde Oranje Nassau in diezelfde minuut een flinke dreun uit: het kwam op 0-1 door een snelle counter, waarbij de bal bij Josha Ottens belandde die met een bekeken schuiver keeper Bosje verraste. Drachtster Boys stroopte de mouwen op en met veel inzet trachtte de ploeg zo snel mogelijk de gelijkmaker te forceren. Het leverde een boeiend schouwspel op met een aandringend Drachtster Boys en een op de counter loerend Oranje Nassau. Het spel aan beide kanen werd er niet beter op, maar de spanning vergoedde veel.


En daar was hij dan: de verdiende gelijkmaker in de 75e minuut. Ard Veenhof speelde zich op de zestien meter prachtig vrij en krulde de bal met effect richting Groninger doel. Met een katachtige beweging lukte het keeper Erwin Heidekamp in eerste instantie de bal met de vingertoppen nog aan te raken, maar de bal stuiterde achter hem toch richting touwen: 1-1. Drachtster Boys rook dat er meer in zat, verhoogde de druk op het Groninger doel, maar de verschillende kansen die er wel degelijk waren voor o.a. Sicco Bouwer en Saïd Hassan konden niet worden verzilverd. Daarmee leek de wedstrijd op een gelijkspel af te stevenen, waar beide ploegen overigens niet veel mee zouden opschieten, maar waar iedereen vrede mee kon hebben.

1124 sneu verlies drachtster boys 2

Het venijn zat ‘m echter in de staart. In de laatste minuut van de wedstrijd kwam Oranje Nassau-aanvaller Rick Wiersma alleen op keeper Jouke Bosje af, maar de Drachtster keeper veroorzaakte volkomen overbodig een strafschop door Wiersma onreglementair ten val te brengen. Hij schoot vervolgens de toegekende strafschop feilloos binnen. Dat in het korte restant van de wedstrijd Rick Schuring nog tegen de paal schoot en Saïd Hassan een strafschop claimde omdat hij omver gekegeld zou zijn: het hoort bij de voetbalwet waarbij ploegen die mee bovenin draaien punten pakken en ploegen die in de onderste regionen bivakkeren het geluk om punten te pakken vaak ontberen.

 

Foto's: Bert Postma, via Oranje Nassau

webshop-drachtsterboys

Twitter

Onze sponsors