"PR van scheidsrechter moet veel beter"

Amateurvoetbalverenigingen in Nederland zijn er in alle soorten en maten. Ze verschillen vaak wezenlijk van elkaar in grootte, ledenstructuur en ambitieniveau. Tegelijkertijd hebben alle clubs te maken met dezelfde ‘problemen’. Over leden, faciliteiten, financiën en wat dies meer zij. In de rubriek Best Practices komen bestuurders aan het woord die iets bijzonders hebben gerealiseerd. Tweewekelijks vindt u op dit platform voorbeelden en verhalen van clubs waar veel verenigingen wat aan kunnen hebben. Deze keer: Drachtster Boys.

 

Bron: Voetbal.nl

 

De scheidsrechter is de man die een wedstrijd in goede banen moet leiden. Elke beslissing van de leidsman wordt op een goudschaaltje gelegd. Kortom, hij is een cruciale factor in een voetbalwedstrijd. ,,Het is daarom toch absurd dat er bij clubs vaak pas op het laatste aan hem of haar wordt gedacht? De pr van de arbiter moet veel beter”, aldus Freek Nieuwenhuis, hoofd van de scheidsrechterscommissie bij de Drachtster Boys. De club die sinds 2008 een actief scheidsrechtersbeleid voert, heeft het voor elkaar gekregen. Nieuwenhuis legt uit hoe de Friezen het aanpakken.

 

Urenlang bellen

Hoe het precies ging voordat Nieuwenhuis' voorgangers Kor Braaksma en Wietze Veenstra in 2008 het scheidsrechtersbeleid introduceerden bij de Drachtster Boys, hoofdklasser uit het Friese dorp Drachten, dat weet hij al bijna niet eens meer. ,,Elke keer weer urenlang bellen, geloof ik.” Inmiddels fluit er in negentig procent van de gevallen een officiële scheidsrechter. Die is automatisch via de mail op de hoogte gebracht door een computersysteem dat de scheidsrechters bovendien op niveau indeelt. Het loopt sindsdien als een trein in Drachten. ,,We zijn er gewend aan geraakt”, constateert de scheidsrechtersbaas content. ,,We moeten nu zelfs oppassen dat we niet verwend raken.”

 

Nieuwenhuis zegt dat, omdat hij weet dat de scheidsrechters zich niet op een presenteerblaadje aanbieden. ,,Het is keihard werken geweest om er genoeg binnen te halen. We hebben actief beleid gevoerd. Gebeld, geflyerd en mensen aangesproken.” Leuren en smeken was het echter zeker niet, stelt hij. Scheidsrechter zijn bij Drachtster Boys, dat is een vrijwilligerstaak, dat zal het ook altijd blijven. ,,Iedereen moet het leuk vinden. Dat is een vereiste.” Met een goed verhaal, is het echter wel mogelijk mensen te enthousiasmeren. ,,We hebben de scheidsrechters belangrijk gemaakt. Een voetbalclub vist allemaal in dezelfde poel van vrijwilligers. Er was voorheen maar weinig aandacht voor. De scheidsrechter heeft zo'n belangrijke taak: de wedstrijd leiden. Het is toch absurd dat er pas op het laatst aan hem of haar wordt gedacht?”, stelt Nieuwenhuis. 

 

Het is echter niet zo dat de arbiters eenmaal binnengehaald, ook behouden blijven. ,,Nu is er nog veertig procent dat na een tijdje weer stopt. We willen dat terugbrengen naar tien procent. Dat kan volgens mij door middel van nog meer interactie. We moeten achterhalen waarom ze stoppen en proberen daar wat aan te doen.” De echte fanatiekelingen raakt de club ook nog eens kwijt aan de KNVB. ,,Dat stimuleren we alleen maar. Het is gemakkelijker carrière te maken als arbiter dan als voetballer”, weet Nieuwenhuis, die daardoor nimmer op zijn lauweren kan rusten. ,,Het is echt een beleid dat je met meerdere mensen moet uitvoeren bij een club van het formaat als de onze. Het is eveneens noodzakelijk dat het bestuur erachter staat.” 

 

Te weinig krediet

Nog altijd krijgt de scheidsrechter te weinig krediet, vindt Nieuwenhuis. ,,Het is niet een makkelijke taak. Je moet met heel veel dingen rekening houden. Van de spelers tot alles daar omheen.” Als het uit de hand loopt, krijgt de scheidsrechter de schuld, ook al kan hij er soms weinig aan doen. ,,Het spotje van SIRE, waarin ouders worden gewezen op onfatsoenlijk gedrag langs de zijlijn, is er niet zomaar gekomen. Een andere oorzaak van het negatieve imago, zijn de media. Elke keer als een arbiter een fout maakt, wordt daar ontzettend veel nadruk op gelegd. Ik zou graag zien dat er eens meer vanuit het perspectief van de leidsman wordt bekeken. Waarom laten ze daar nooit beelden van zien?”  Inmiddels is de KNVB een campagne begonnen om de arbiter in een positiever daglicht te zetten. ,,Een goede zaak. De pr van de scheidsrechter moet absoluut beter.”

 

Daar heeft het scheidsrechtersbeleid van Drachtster Boys zeker voor gezorgd. Nieuwenhuis: ,,We hebben de scheidsrechter hier smoel gegeven. Het beeld is veranderd. Mensen zijn blij als ze zien dat er een echte scheidsrechter de wedstrijd leidt.” De scheidsrechters die vanaf de C'tjes worden geworven, zien er tip-top uit, krijgen begeleiding en genieten te allen tijde bescherming van de commissie. ,,Dan zorgt voor aantrekkingskracht van het vak. We breiden het steeds verder uit. We krijgen ook steeds meer een stem. Voorheen was er nauwelijks aandacht voor ons op de website. Inmiddels hebben we onze eigen subsite. En het allermooiste: onze fluitisten gaan met meer zelfvertrouwen door het leven.”

webshop-drachtsterboys

Scheidsrechterscursus

Ben jij geboren voor de fluit en heb je interesse in een scheidsrechterscursus? Lees hier meer.

 

VOETBAL.nl

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en ontwikkelingen in scheidsrechterland? Ga dan snel naar voetbal.nl.

Twitter

Onze sponsors