In memoriam: Roel Gjaltema (1940-2019)

Dinsdagavond, gebogen over mijn vergaderstukken gaat rond 21.00 uur mijn mobiele telefoon. Naaste familie meldt me het overlijden van Roelof Gjaltema, erelid van onze club. We kennen hem binnen de vereniging als Roel. Een moment van schrik overvalt me, ik toon mijn medeleven en maak afspraken over hoe nu verder.

 

Lichtend voorbeeld

Ons erelid Roel Gjaltema is niet meer onder ons en dat doet pijn. Onwaarschijnlijk groot is zijn inzet voor en betrokkenheid met onze club geweest tot het laatste moment. Wat aan de late kant bel ik de overige ereleden van de club om het trieste nieuws te brengen, ze klinken aangeslagen en toch ook verrast over het nieuws. Ze wensen de club sterkte en die betrokkenheid voelt goed.
Sta me toe richting vele leden die Roel niet hebben gekend een poging te wagen duidelijk te maken hoe belangrijk hij is geweest. Ook om te begrijpen waarom we aanstaande zaterdag bij alle thuiswedstrijden voor het begin een minuut stilte in acht nemen en de vlag half stok hangt. Dan tonen we respect en herdenken we een groot Drachtster Boys-man.


In de jaren 60 was Roel al lid van de vereniging en trainde hij de jeugd. Daar lag zijn hart en later werd Roel jeugdsecretaris en lid van de jeugdcommissie. In de jaren ’70 zette hij zich in voor de jeugd door elftallen in de B- (O-17) en C-jeugd (O-15) te trainen en leider te zijn bij de A-junioren (O-19). Gedenkwaardig was een trainingskamp in 1970 in Sondel waar de ploeg sliep in oude bunkers. Ook was hij actief voor het jeugdvoetbal bij de Friese Voetbalbond (FVB).


Vele en vele jaren was Roel wedstrijdsecretaris en op een zeer gedreven manier was hij elke zaterdag van 7.00 uur in de ochtend tot 18.00 uur in de avond op het complex aanwezig. Hij ondersteunde dan ook altijd de consul bij het keuren van de velden. Voor zijn enorme inzet werd Roel op 10 juni 1993 benoemd tot Lid van Verdienste.


1209 Roel GjaltemaIn 2003 werd Roel benoemd tot erelid en was het de bedoeling te stoppen als wedstrijdsecretaris. Het liep mis met de opvolging en Roel bleef zijn rol voor de club invullen. Per slot van rekening moest iedereen wel kunnen voetballen.


Uiteindelijk heeft Roel in de Algemene Ledenvergadering van 2011 afscheid genomen en ontving hij de gouden waarderingsspeld van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB).
Onmiskenbaar groot is zijn betrokkenheid en inzet voor onze mooie vereniging geweest. Ondanks veel persoonlijk leed stond hij altijd en opgewekt klaar voor de vereniging. Het is een groot voorrecht hem een groot aantal jaren te hebben gekend. Laat via Roel zichtbaar zijn hoe belangrijk en mooi het is je vrijwillig in te zetten voor de vereniging in algemene zin en de jeugd in het bijzonder.


Wij wensen de nabestaanden veel sterkte toe het verlies te verwerken.
Dank je wel voor alles Roel. Rust zacht.


Gijs Lokhorst
Voorzitter

webshop-drachtsterboys

Twitter

Onze sponsors