Dromen van de Oranje Leeuwinnen

Ze worden gekschekerend –en met enige trots- wel eens de ‘Golden Girls’ van vv Drachtster Boys genoemd: Lydia Bijlstra (14), Evelien Scholtanus (13) en Esther Dekker (15). Niet alleen voetballen zij binnen de club op hoog niveau met de jongens mee, ook doen zij het in de KNVB-selectieteams erg goed en is er zelfs belangstelling van een bvo. Esther en Evelien over voetballen met jongens én meiden, Drachtster Boys en hun ambities.

 

Esther voetbalt al tien jaar en heeft altijd met jongens gevoetbald. “Ik kwam met een vriendje mee toen ik vijf was. Ik kon eigenlijk meteen goed meevoetballen”. Eveliens broer zat al op voetbal, maar ze moest op haar zesde toch even nadenken over voetbal of dans.  “Maar ik vond voetbal leuker”.

Bij vv Drachtster Boys is er een duidelijk beleid voor meisjes van wie blijkt dat ze goed kunnen voetballen: zo lang mogelijk bij de jongens meedoen. Volgens Evelien is dat wel verstandig. “Bij de jongens leer je veel meer. Je hebt meer tegenstand, het baltempo is veel hoger”. Veel praktische problemen zijn er ook niet, volgens Esther. “Ik ga gewoon met de jongens de kleedkamer in. Douchen doe ik dan uiteraard later, in een andere kleedkamer of gewoon thuis”.  Evelien: “Hoe ouder je wordt, hoe meer afstand er komt tussen jongens en meisjes natuurlijk. In een nieuw team aan het begin van het seizoen gaat het dan soms eerst wat stroef, maar na een tijdje zijn we er allemaal aan gewend”.

0803 golden girls

In het veld, tijdens de wedstrijden, merken de meiden nog wel eens dat er verschillend gereageerd wordt. Esther: “De tegenstander kijkt soms wat raar op, en vooral de trainers vinden het nog wel eens raar om te zien dat ik wel goed meekom. Maar het went natuurlijk wel. Soms wordt het wel eens als een excuus gebruikt door een tegenstander: “het is een meisje, dus ik ben niet voluit gegaan”. Maar dat is echt een uitzondering hoor. En soms hoor je wel eens, als je een duel wint van een jongen, dat er dan tegen hem gezegd wordt: “en dat tegen een meisje”. Dat is eigenlijk gewoon een flauwe opmerking”. Evelien: “Ik hoor eigenlijk nooit zo vaak negatieve dingen. Ik hoor eigenlijk vooral complimenten”.

 

Dat de meiden goed kunnen voetballen, is inmiddels ook de KNVB en sc Heerenveen opgevallen. Alle drie spelen ze bij verschillende KNVB-selecties. Esther heeft dit jaar net niet de nationale selectie gehaald, maar is wel in beeld bij sc Heerenveen. “Vorig jaar was ik nog te jong, maar inmiddels heb ik weer post van ze gehad dat ik weer een paar keer mag komen spelen. Ik ben nu echter geblesseerd, maar straks mag ik weer meetrainen en wie weet komen we dan nog verder. Ik zie wel”. Zowel Lydia als Evelien zijn nog in beeld bij de nationale KNVB-selectie. “We komen steeds een stukje verder in een landelijk traject. In het begin was het wel even wennen, want we voetbalden ineens met allemaal meiden. Maar dat is ook wel leuk. Meidenteams zijn eigenlijk veel gezelliger dan jongensteams. De gesprekken in de kleedkamer gaan dan niet altijd over voetbal”. Beide meiden dromen al een beetje over de Oranje Leeuwinnen. Esther: “Ik heb al wel eens wedstrijden met de nationale selectie gespeeld, maar dat is natuurlijk geen echte interland. Dat zou ik wel te gek vinden. Maar het niveau ligt echt heel hoog, landelijk. Dan oefenen we echt tegen jongensteams uit de hoofdklasse hoor”.

 

Beide meiden spelen inmiddels ook wel eens met andere vrouwen- en meidenteams, Evelien zelfs voor vast in een meidenteam in de zaal. Beiden raden ze meisjes, die willen voetballen, aan om voor Drachtster Boys te kiezen. Esther: “Het is echt een ontzettend leuke club voor meiden, ook als je goed kunt voetballen. Je wordt als meisje gerespecteerd, ze doen niet moeilijk”. Evelien: “Drachtster Boys is echt mijn cluppie, ze zijn altijd goed geweest voor de meiden bij de jongens”. Esther: “Gewoon lid worden dus”.

 

Enkele weken na dit interview werd Esther inderdaad gevraagd door sc Heerenveen om met ingang van het nieuwe seizoen voor Jong Heerenveen te spelen. We wensen haar veel succes!

 

Meer weten over het meidenvoetbal bij Drachtster Boys? Mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor meer info!

webshop-drachtsterboys

Twitter

Onze sponsors